İzmir Beton Parlatma
Basitçe söylemek gerekirse beton parlatma ya da cilalı beton zemin sistemi kurmak, gözenekleri bulunan bir beton zemini su, yağ ve diğer kirletici maddelerin yüzeye nüfuz etmesine engel olacak kadar koruma altına almaktır.
Beton parlatma işlemi sırasında beton zemin, öncelikle mekanik olarak taşlanır daha sonra da bazı aşındırıcılar kullanılarak cilalanır. Beton parlatma çalışması, basit bir işlem olmayıp tam tersine çok adımlı ve zaman gerektiren bir uygulamadır.
İzmir Beton Parlatma Uygulaması
Beton parlatmanın ilk aşaması zemin hazırlığının yapılmasıdır. Bu aşamada zemin incelenir ve temizlenir. Bu basamağın profesyonel bir gözle yapılması sayesinde hem zemine hem de taşlama makinelerine zarar verme potansiyeli bulunan gereksiz malzemelerin hepsi ortamdan uzaklaştırılır
Zemin muayenesi yapılırken uygulanması gereken bir test de sertlik testidir. Beton zemin parlatma işleminin yapılabilmesi için zemin sertlik değeri en az 4000 psi ya da daha yüksek olmalıdır. Eğer sertlik testi sırasında bulunan son değer 4000 psi ‘den daha düşük ise, bunun anlamı zeminin yumuşak olması ve uygulanan basınç sonucu çatlayabileceğidir.
Zemin sertliği uygun bulunduktan sonra birinci taşlama (zımparalama) basamağına geçilir. İlk taşlama etabında dümdüz bir zemin elde edilinceye kadar düz olmayan yüzey taşlanır. Bu aşamada kullanılan taşlama ekipmanlarının yüzeyi az taneli elmas içerir. Yaklaşık 16 ila 20 taneli keski başlığı kullanılabilir.,
Bu aşamadan sonra gelinen noktada, yama ya da doldurma işlemi yapılır. Beton yüzeylerin hemen hemen tamamında çatlaklar vardır. Bütün çatlaklar, iğne deliği büyüklüğündeki gözenekler ve/veya mikro çukurlar uygun bir harç malzemesi ile doldurulur. Bu çalışma basamağı endüstride “yama işlemi” olarak tanımlanır.
Yama işlemi ile beton yüzeyi gözeneksiz hale getirildikten sonra, zeminin sertleştirilmesi gereklidir. Zeminin sertleştirilmesi uygulamasına profesyonel çalışmada yoğunlaştırma da denilebilir. Bu işlem için özel yoğunlaştırıcı kimyasal maddeler kullanılır. Böylece beton zemin hem taşlama hem de cilalama aşamalarını kaldırabilecek derecede sertleşmiş olur. İstenen sertlik derecesi en az 32 ila 40 mpa (megapascal) değerine ulaşılması anlamına gelir. Yoğunlaştırıcı kulanılması hem zemini sertleştirir hem de zeminde bulunan inşaat demirlerinin genleşmesini önler ve ortam küflenmeye dirençli hale gelir.
Zemin sertleşmesi tamamlandığında bir sonraki taşlama (zımparalama) aşamasına geçilir. Bu aşamada yüzeyinde daha ince aşındırıcılar bulunan başlıklar yardımı ile zemin pürüzsüz hale getirilir. Bu amaçla kullanılan aşındırıcı başlıklar yaklaşık 200 ila 400 kumlu olabilir.
Taşlama bittiğinde artık beton zemin cilalanmaya yani beton parlatma işlemine uygun hale getirilmiştir. Kullanıcının tercihine göre son zemin parlaklığı aşağıdaki gibi olabilir:
Mat
Mat kaplama zemine yansıması vuran nesneler puslu görünür. Zeminde sağlanan görünürlük yüzdesi % 0 ila % 9 arasındadır.
Saten
Saten kaplama zeminde ise zemine yansıması vuran gölgeler düşük düzeyde parlaktır. . Zeminde sağlanan görünürlük yüzdesi % 10 ila % 39 arasındadır.
Yarı Parlak
Yarı parlak zemine yansıyan nesnelerin görüntüleri çok kolayca tanınabilecek parlaklıktadır. Zeminde sağlanan görünürlük yüzdesi % 40 ila % 69 arasındadır.
Parlak
Parlak ya da çok parlak zemin elde edildiğinde yüzeye yansıyan nesnelerin görüntüsü adeta bir ayna yansıması gibidir. Çok parlak ya da parlak yüzeylerde ortamda bulunan yan ve/veya tavan aydınlatması da güçlenebilir. Söz konusu zeminler bakış açısına bağlı olarak ıslak gibi de görünebilir. Zeminde sağlanan görünürlük yüzdesi % 70 ila % 100 arasındadır.
Bu düzeyde parlak bir zemin elde edilebilmesi için kullanılan reçine taşlayıcı başlıkları daha fazla kumlu olmalıdır.
Cilalı Beton Yoğunlaştırıcı Madde Kullanımı
Beton yoğunlaştırıcı maddelerin ana amacı betonun içine nüfuz ettikten sonra zemini iyice sertleştirerek toz dahi geçirmez hale getirmektir. Beton yoğunlaştırıcılar ortamda kimyasal bir reaksiyon oluştururlar.
Beton parlatma ya da taşlama aşamalarında endüstriyel elmaslar, metal hibrid ya da reçineye bağlanıp taşlama ekipmanına monte edilir. Kullanılan elmasların kesici yüzeylerinde yer alan tanecik sayısı ilerleyen her bir aşamada biraz daha çoğalır ve incelir.
Cilalı beton oluşumu için genel kural en az dört taşlama (zımparalama) adımından geçilmesidir. En son aşamada kullanılan elmas en az 1600 kumlu olmalıdır. Kum seviyesi istenen pürüzsüzlüğe bağlı olarak 1600 ila 3000 arasında değişebilir. 1600 Kumlu başlığın altında başlıklar ile yapılan uygulamalar ile elde edilen zemin, cilalanmış olarak kabul edilmez. Sadece taşlanmış kabul edilir.
Beton parlatma için özel tasarım cilalar kullanılır. Bu cila malzemeleri betona renk katmanın yanı sıra beton üzerinde puan, radyal çizgi, ızgara bant, kenarlık vb. tasarımların görünür hele gelmesi için de kullanılır.
İzmir Beton Parlatma
En basit tanımlama ile beton taşlanması ya da parlatılması ahşap malzemenin zımparalanmasına benzetilebilir. Bu aşamada kullanılan ağır hizmet tipi cilalama ekipmanları elde edilecek son zeminin kullanıcının tercih ettiği parlaklık ve pürüzsüzlüğe gelinceye kadar taşlanmasında kullanılır. Bu aşamadaki beton zemin için örnek vermek gerekirse cilalanmış granit ya da mermer yüzeylerden bahsedilebilir.
Yeni Beton Zemin Yapımı
Yeni bir cilalı beton levha (zemin) yapılması için istenen minimal basınç 3500 psi’dir. 3500 psi ve daha üzerindeki basınç derecelerine dayanan betondan tam olarak faydalanılması için gözeneklerin doldurulması işlemi çok hassas bir biçimde yapılmalı ve delikler tam olarak kapatılmalıdır.
Daha sonra beton perdah (cila) ekipmanı ile profesyonel düzeyde perdahlanır. Perdahlanma sonrası zemin yedi günlük bir zaman zarfı içinde su ile kürleme işlemine tabii tutulur. Cilalama aşamasına geçilmesi için en az 28 günlük bekleme süresi tamamlanmalıdır. Süre beklenmeden acele edilmesi sn zeminin istenen kalitede olmasına engel olur.
Beton Zemin Parlatma ve Güçlendirilmesi
Zemin güçlendirme için takip edilecek basamaklar, halihazırda var olan beton zeminin durumuna göre ayarlanır. Eğer işlem yapılacak beton iyi halde ise, yüzeyin her standartta cilalanabilmesi mümkündür Fakat zemin döşemesi kötü durumda ise, parlatma öncesi taşlama ve doldurma işlemleri uygulamaya alınmalıdır. Ortamda var olan yüzeyin durumu çok kötü olduğunda ise döşemenin üzerine direk olarak 50 mm kalınlığında kaplama levhası yerleştirilmeli ve daha sonra parlatma işlemine geçilmelidir.
İzmir Beton Parlatma Beton Zemin Çevre Dostudur
Beton parlatma işlemi sonrası elde edilen cilalı beton yüzey diğer döşeme türlerine oranla daha az malzeme ile imal edildiği için sürdürülebilir bir ürün olarak kabul edilebilir. Bu nedenle de çevreye duyarlı firmalar tarafından tercih edilir.
İzmir Beton Parlatma Avantajları
Beton parlatma ya da beton zemin döşeme yapılmasının kullanıcıya sağladığı başlıca avantajlar şunlardır:
- Kullanımı kolaydır ve az bakım gerektirir. Cilalı beton bakımı için temiz su ve/veya nötr pH değerine sahip bir temizleyici kullanılması yeterlidir. Temizlik ya da bakım için balmumu kullanılması halinde zeminde matlaşma yaşanabilir.
- Beton zeminin sürtünme katsayısı yüksek olduğu için zemin kaygan değildir. Yine aynı sebepten üzerinde toz akarı ve alerjen barındırmaz, küf oluşumu imkansızdır. Zeminin kaygan olmaması, olası kaza risklerini azaltır.
- Cilalı beton zemin kullanımında ortamın aydınlatılmasına katkı verilmiş olur. Doğal aydınlatma iyileşir ve enerjiden tasarruf edilir.
- Kullanılan malzeme çok dayanıklı olduğu için uzun vadede son derece ekonomik bir çalışmadır.